Użytkowanie

<<< powrót do artykułów

Kamień jest surowcem niezwykle twardym, a więc odpornym na uszkodzenia mechaniczne: nie trzeba się obawiać, że upuszczenie ciężkiego przedmiotu spowoduje odkształcenia na powierzchni blatu. Nie uszkodzi go także ustawianie na nim nawet rozgrzanych do czerwoności metalowych naczyń czy zamontowanie go obok kuchenki czy pieca, ponieważ kamień zbyt długo się nagrzewa.

Utrzymanie granitowego blatu w czystości nie sprawia problemu: nie absorbuje zapachów, nie wchłania tłuszczu, nie plami i nie odbarwia się, zalegająca woda nie niszczy go, jego powierzchnię łatwo umyć. Blaty polerowane nie zatrzymują resztek pożywienia, więc są najbardziej higieniczne. Jedynie chęć eksponowania ich połyskliwej powierzchni wymaga przecierania po każdym użyciu, by krople wody nie tworzyły zacieków. Poza tym na blatach połyskliwych, chociaż są twarde, nie można kroić, by ich nie zarysować. Z kolei blaty matowe mogą być trudniejsze w doczyszczeniu, jeśli zaniedba się ich pielęgnacji. Wszystkie blaty granitowe należy impregnować specjalnym preparatem – wystarczy raz, dwa razy do roku.

Placehold

<<< powrót do artykułów

keyboard_arrow_up